Ján Hnízdil a jeho názor na medicínu

29.10.2013 17:52

Pár najzaujímavejších názorov pána Hnízdila z článku:

 

"Bolesť nie je nepriateľ, s ktorou by sme mali bojovať liekmi. Je to dôležitý obranný mechanizmus. Naše telo nemá inú možnosť, ako nám povedať, že s  ním zaobchádzame zle, než bolesťou. Je to taká naša červená kontrolka. Keď ju vypneme pilulkou a pokračujeme v behu, zničíme si nielen kĺby, ale aj žalúdok, pečeň, ľadviny. Pritom úplne zbytočne, stačí načúvať signálom tela."

 

Ako to máte s liekmi všeobecne?

"Základom komplexnej medicíny je klasické medicínske vzdelanie, používam modernú diagnostickú techniku i lieky. Na prvom mieste ale je zistiť, akú informáciu choroba odovzdáva, poradiť pacientovi, čo má vo svojom živote zmeniť, aby posilnil samouzdravujúce schopnosti. Keď jeho vlastné sily na zvládnutie choroby nestačia, predpíšem mu lieky, ale len dočasne, aby sa odrazil od dna a bol schopný urobiť zmenu. Je len na ňom, či ju urobí, alebo pôjde ďalej na liekoch. Ja mu ich však dám len raz, potom sa s ním rozlúčim. Pracujem s ľuďmi, ktorí pochopili, čo je potrebné, a sú za svoje zdravie ochotní a schopní niesť zodpovednosť."

 

Ako sa vám žije mimo oficiálny medicínsky systém?

Slobodne, som rád, že som z toho starého vystúpil. Je založený viac na liečení chorôb než na uzdravovaní ľudí. Lekár je v ňom finančne motivovaný k tomu, aby sa správal ako opravár, pacient demotivovaný k aktivnej starostlivosti o vlastné zdravie. Tadiaľ ale cesta ku zdraviu nevedie. Páči sa mi model, ktorý fungoval v dávnej Číne, vladca platil svojho lekára, len pokiaľ bol zdravý. Akonáhle ochorel, platiť prestal. K takejto zmene motivácie by som chcel dospieť vo svojej praxi. Byť platený za to, že radím ľuďom, čo majú robiť, aby boli zdraví.

 

Viac v článku

https://rungo.idnes.cz/jan-hnizdil-a-komplexni-medicina-daw-/behani.aspx?c=A131014_100901_behani_fro